Jeszcze stosunkowo niedawno był opcją zarezerwowaną wyłącznie dla największych wydarzeń, takich jak wesela, gale czy spotkania biznesowe, dziś coraz częściej pojawia się na komuniach, imprezach urodzinowych, przyjęciach świątecznych, a nawet domówkach – catering eventowy, bo o nim mowa, podbija kubki smakowe Polaków! Dlaczego warto się na niego zdecydować? Na co zwrócić uwagę przy wyborze cateringu? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości!
Catering eventowy – usługa szyta na miarę XXI wieku
Biesiadowanie wpisuje się w polską tradycję. Lubimy celebrować dobre momenty przy wspólnym stole. Chętnie próbujemy nowych smaków i z radością wracamy do tych sprawdzonych, ulubionych. Jedzenie daje nam frajdę, zapewnia niezapomniane wrażenia i uprzyjemnia każdy moment. Nic dziwnego, że usługi cateringowe cieszą się rosnącym zainteresowaniem.
Szczególnie popularne są dziś cateringi eventowe dedykowane przyjęciom organizowanym w formule szwedzkiego stołu. W menu takich cateringów królują finger foods, czyli przekąski na jeden kęs. Finger foods to miniaturowe wersje klasycznych i tych bardziej unikalnych dań, podane w łatwej do skonsumowania formie. Są to m.in. słodkie i wytrawne babeczki, mini kanapki, croissanty, wrapy, rollsy, koreczki, kostki ciast, tartinki i inne.
Smacznie, różnorodnie i elegancko, czyli dlaczego warto zdecydować się na catering eventowy
Organizacja eventu to niemałe przedsięwzięcie. Wymaga sporo czasu, pełnego zaangażowania i dużo motywacji. Wynajęcie profesjonalnego cateringu na eventy dużo ułatwia. To wygoda, oszczędność czasu i… możliwość skomponowania wybitnego menu, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.
Korzystając z cateringu eventowego, możesz wybierać spośród wielu różnorodnych propozycji i w ten sposób maksymalnie dopasować menu do charakteru imprezy.
Wybierz odpowiedni catering w 7 krokach
1. Catering eventowy a charakter imprezy
To, jaki catering eventowy wybrać, zależy od charakteru imprezy. Dania, które pasują na wystawny event firmowy, niekoniecznie sprawdzą się na luźnej domówce w przyjacielskim gronie czy na imprezie urodzinowej w ogrodzie. Jeśli przyjęcie ma motyw przewodni, koniecznie dopasuj do niego menu. Dzięki temu event będzie spójny, a goście zachwyceni!
Dobierając menu, skorzystaj z pomocy fachowców z firmy cateringowej. Ci, wykorzystując swoje doświadczenie i bazując na posiadanej ofercie, pomogą Ci skompletować idealny zestaw.
2. Catering eventowy a wielkość imprezy
Nie bez znaczenia jest także wielkość organizowanej imprezy. Jedzenia musi starczyć dla wszystkich. Jednocześnie ważne jest, żeby nic się nie zmarnowało. Zwłaszcza dziś, kiedy to coraz więcej mówi się o ekologii, niemarnowaniu jedzenia i życiu w duchu „zero waste”.
Zanim zamówisz catering eventowy, określ, ile osób pojawi się na imprezie i oszacuj, ile jedzenia potrzebujesz.
3. W sali czy w plenerze?
Wybierając catering, weź pod uwagę miejsce, w którym odbędzie się impreza. Ma to szczególne znaczenie w przypadku eventów plenerowych organizowanych w okresie letnim. Ciasta z kremem, desery z czekoladą czy kanapeczki z serem żółtym to niezbyt dobre rozwiązanie na takie wydarzenie. Takie dania pod wpływem wysokiej temperatury szybko się zepsują.
4. Skomponuj różnorodne menu
Na Twoim evencie bez wątpienia pojawią się osoby o różnych gustach. Aby zadowolić każdego, postaraj się, aby menu było różnorodne. Na stole, obok klasycznych kanapeczek z szynką, serem i świeżymi warzywami oraz kultowych koreczków z rozmaitych składników, mogą pojawić się chrupiące croissanty wypełnione słodką konfiturą, grillowany camembert z orzechami włoskimi i żurawiną, lekkie sałatki z wędzonym łososiem, kurczakiem czy owocami morza, czy też mini tortille z delikatnym guacamole czy wyrazistą pomidorową salsą. Nie zapomnij o wegańskich propozycjach. Dobrym wyborem będzie bruschetta z pomidorowym ratatouile i czarnymi oliwkami, czy też mini szaszłyki z grillowanymi warzywami i rozpływającym się w ustach tofu.
5. Postaw na sprawdzoną firmę
Aby cieszyć się najwyższą jakością usługi, zyskać kompleksowe doradztwo i mieć pewność, że dania zostaną przygotowane z nieprzeciętną dbałością o detale z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych składników, postaw na sprawdzoną firmę cateringową!
6. Sprawdź zakres usługi firmy cateringowej
Współpraca z firmą cateringową to nie tylko przygotowanie potraw. Zakres usług wielu firm często obejmuje:
- fachowe doradztwo, czyli pomoc w wyborze menu,
- profesjonalną obsługę kelnerską,
- dowóz cateringu na miejsce eventu,
- serwis kawowy,
- dekorację stołów,
- wypożyczenie mebli eventowych i sprzętu gastronomicznego.
7. Ustał szczegóły z firmą cateringową
Ostatni krok, dzięki któremu wszystko przebiegnie gładko i bez większych problemów, to ustalenie planu wykonania usługi przez firmę cateringową. Wspólnie z przedstawicielem firmy określcie, czas i miejsce dowozu bądź odbioru dań. Poruszcie kwestię zwrotu naczyń i innych akcesoriów należących do firmy cateringowej. Ponadto koniecznie ustalcie szczegóły dotyczące płatności z usługę. Współpracę możecie zabezpieczyć stosowną umową, zobowiązującą obie strony do wykonania konkretnych czynności.
Wynajęcie cateringu na eventy to doskonale rozwiązanie niemal na każdą okazję! Wybierz idealny catering na swój event i zabierz swoich gości w niesamowitą podróż kulinarną, podczas której skosztują wyjątkowych potraw, poznają wiele nowych smaków, odkryją mistrzowskie połączenia i zaspokoją każdy, mały i duży, głód!