Blog

Finger foods na domówkę – co wybrać?

admin 27 czerwca 2023

Czym byłaby domówka bez smacznego jedzenia? Na domowych imprezach doskonale sprawdzają się tzw. finger foods, czyli miniaturowe dania na jeden kęs. Jak przygotować smaczne przekąski finger food?

Finger foods – pełnia smaku zamknięta w miniaturowej wersji

O finger foods pierwszy raz usłyszano w latach 80. ubiegłego wieku. To właśnie wtedy potrawy tego typu pojawiły się w publikacjach kulinarnych i coraz więcej osób zaczęło interesować się sztuką ich tworzenia. Popularność finger foods rosła. Pojawiły się pierwsze książki w całości poświęcone tego typu przekąskom. Dziś szybkie finger foods to obowiązkowa pozycja w menu na wystawnych bankietach (szczególnie biznesowych). Coraz częściej goszczą też na weselach, rodzinnych uroczystościach, a nawet na domówkach.

Nazwę finger foods (czy też finger food) dosłownie można tłumaczyć jako „żywność jedzoną palcami”. Są to przekąski podawane w małych porcjach „na jeden kęs” – takie, które można chwycić i spożyć na szybko, bez siadania przy stole. Finger foods zwykle podawane są na półmiskach lub w oddzielnych, plastikowych pojemniczkach.

Jak przygotować finger foods na domówkę? Zasada jest prosta: ma być smacznie, szybko i bezproblemowo.

Kanapeczki, koreczki i inne proste finger foods na domówkę

Najpopularniejszym rodzajem finger food na imprezę są mini kanapki. Można przygotować je zarówno na wytrawnie, jak i słodko. Świetnie smakują ze świeżą, chrupiącą bagietką. Doskonale sprawdzą się też krakersy. A co na wierzch? Do naszych faworytów zaliczymy wersje:

  • z pasztetem, żurawiną i natką pietruszki,
  • z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i ogórkiem,
  • z sałatą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi.

Zamiast klasycznych kanapeczek można przygotować mini burgery z pysznym sosem domowej roboty, czy też pizzerinki z passatą, mozzarellą, salami i świeżą bazylią. Składniki warto nadziać na wykałaczki, żeby kanapki zachowały estetyczną formę.

Wykałaczki można też wykorzystać do przygotowania kultowych koreczków. Do tego dania świetnie nadają się małe kulki mozzarelli, kostki żółtego sera, pokrojone warzywa, oliwki, owoce, a nawet orzechy.

Na stole nie może zabraknąć przekąsek z ciasta francuskiego. Studenckie parówki w cieście, czy też słodkie rogaliki wypełnione konfiturą z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom prostych połączeń smakowych.

Finger food na domówkę w wyszukanej formie

Dobrym pomysłem jest upieczenie muffinek na wytrawnie. Wyraziste ze szpinakiem, czosnkiem i ricottą, omletowe z szynką i szczypiorkiem, czy też lekkie, a przy tym pełne wyjątkowego smaku z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i świeżą bazylią – muffinki można przygotować na wiele sposobów.

Na stole, obok wytrawnych muffinek, nie może zabraknąć roladek z tortilli. Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste. Wystarczy ułożyć na placku wybrane składniki, zawinąć i pokroić na niewielkie kawałki przypominające sushi.

Inne finger foods na domówkę, które mogą pojawić się w imprezowym menu, to:

  • roladki z cukinii z serem feta i rukolą,
  • spring rollsy z łososiem,
  • przekąska z melonem, szynką szwarcwaldzką i mozzarellą,
  • jajka faszerowane pieczarkami,
  • makaronowe muszle nadziewane domową pastą z tuńczyka,
  • frytki z cukinii, batata i marchewki,
  • pieczone nuggetsy w płatkach kukurydzianych, podane z sosem czosnkowym domowej roboty.

Szybkie, proste i smaczne, a przy tym lekkie, efektowne i… niezobowiązujące – przekąski finger food to idealne rozwiązanie na każdą domówkę! Dzięki swojej różnorodności podbiją kubki smakowe wszystkich Twoich gości