Spotkania biznesowe to nieodłączny element funkcjonowania każdego przedsiębiorstwa. Według Harvard Business Review Polska liderzy przedsiębiorstw spędzają na takich wydarzeniach niemal połowę czasu pracy. Event biznesowy ma duże znaczenie dla rozwoju i wizerunku firmy, dlatego warto porządnie przyłożyć się do jego organizacji. Każdy element wydarzenia biznesowego powinien być dopracowany w najdrobniejszych szczegółach – również menu. Dziś o tym, jak skomponować idealny catering na spotkanie biznesowe. Jakich przekąsek nie może zabraknąć na stołach? O czym pamiętać?
Szwedzki stół zamiast menu obiadowego
Formuła każdego spotkania biznesowego jest podobna: event zaczyna się od części oficjalnej, merytorycznej, po której następuje luźniejszy czas na nieformalne rozmowy i poczęstunek. Idea ta wyklucza menu obiadowe, które towarzyszy nam na większości imprez okolicznościowych. Na spotkaniach biznesowych, podczas których goście powinni mieć możliwość swobodnego poruszania się i nawiązywania kontaktów, doskonale sprawdza się szwedzki stół.
Szwedzki stół to sposób podawania jedzenia w taki sposób, aby każdy mógł samodzielnie skomponować pełne danie według własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Nazwa formuły wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania tego typu posiłków (smörgåsbord – stół kanapkowy). Na szwedzkim stole mogą pojawić się słodkie i wytrawne przekąski, na ciepło i na zimno. Obok potraw powinny znaleźć się niewielkie talerzyki, na które goście będą mogli nałożyć swoje dania. Przydadzą się też serwetki.
Finger food – must have w menu przyjęcia biznesowego
Nieodłącznym elementem menu każdego spotkania biznesowego są słynne finger foods, czyli przekąski „na jeden kęs”. Moda na tego typu dania rozpoczęła się w latach 80. XX wieku i trwa do dziś. Nic dziwnego. Finger foods są poręczne, prezentują się estetycznie i można spożywać je na stojąco, bez sztućców, zatem idealnie wpisują się w ideę szwedzkiego stołu. Mimo swojej miniaturowej wersji znakomicie zaspokajają głód i dostarczają mnóstwo energii.
Wśród najpopularniejszych finger foods wymienimy różnego rodzaju miniaturowe kanapki, koreczki, mini tortille, tartinki, paszteciki czy rollsy. Finger foods dają ogromne pole do popisu dla pomysłowych kucharzy. Mogą przyjąć dowolny wygląd, zachwycać kolorami, smakami i niestandardowymi połączeniami.
W menu oficjalnego spotkania biznesowego nie może zabraknąć:
- klasycznej bruschetty podanej w towarzystwie pomidorowego ratatouille, świeżej sałaty i czarnych oliwek,
- eleganckich terrine, czyli mini roladek wykonanych z miękkiej bułeczki, faszerowanej szpinakiem i łososiem, pomidorową salsą czy musem z kurczaka,
- grillowanego camemberta owiniętego delikatną szynką parmeńską i udekorowanego żurawiną i orzechami włoskimi,
- aromatycznych mini sajgonków z dodatkiem ryżu jaśminowego, kurczaka lub wędzonego łososia oraz warzyw w zalewie sushi.
Jak serwować finger foods na spotkaniu biznesowym? Przekąski tego typu można ułożyć do papilotek, słoiczków czy kieliszków. Niektóre rodzaje finger foods, np. pasty, można podać na specjalnych łyżeczkach z metalu bądź plastiku.
Boxy z kanapkami – proste i smaczne przekąski na spotkanie biznesowe
Ciekawym rozwiązaniem, które coraz częściej gości na różnego rodzaju imprezach, są BOXy z kanapkami. To pożywna, smaczna i elegancka propozycja, która świetnie uzupełni szwedzki stół na spotkaniu biznesowym. Niewątpliwą zaletą BOXów jest różnorodność. Kanapki można przygotować na wiele sposobów, wykorzystując rozmaite rodzaje pieczywa i dodatków.
Puszyste bajgle z delikatną szynką, ciabatty tworzone według tradycyjnej włoskiej receptury, wypełnione po brzegi warzywami i serem, delikatne, maślane croissanty na słodko lub na wytrawnie, czy też drożdżowa focaccia w towarzystwie idealnej kompozycji świeżych dodatków – zestawy kanapkowe podbiją serca zarówno tych, którzy lubią proste rozwiązania kulinarne, jak i największych smakoszy, którzy cenią sobie unikalność smaków.
Sałatki jako przekąski na spotkanie biznesowe – lekko, zdrowo i pożywnie
W menu spotkania biznesowego nie może zabraknąć sałatek w niewielkich porcjach. Sałatki finger food to lekka, zdrowa i pożywna propozycja, która doskonale zaspokoi zarówno ten mały, jak i nieco większy głód, dostarczając gościom wyjątkowych doznań smakowych.
Warto dać gościom wybór i pokusić się o przygotowanie kilku rodzajów sałatek. Do najpopularniejszych propozycji zaliczymy sałatkę Cezar, sałatkę Nicejską oraz rozmaite sałatki jarzynowe.
Desery na słodkim stole, czyli coś na osłodę
Catering na spotkanie biznesowe powinien uwzględniać wybór słodkich przekąsek. Podobnie jak w przypadku wytrawnych potraw warto podać je w formie finger food. W uroczystą i oficjalną formę spotkań biznesowych doskonale wpisują się eleganckie mini babeczki ozdobione kremami w różnych smakach, przekąski z chrupiącego ciasta francuskiego, wypełnione kremem czekoladowym, serkiem śmietankowym lub dżemem, a także kostki kultowych ciast, a w tym sernika, szarlotki czy karpatki.
Słodki stół doskonale uzupełnią owoce. Warto postawić na takie, które można zjeść bez ryzyka pobrudzenia się. Soczysty arbuz z pewnością nie jest dobrym wyborem. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się winogrona, truskawki, maliny czy borówki. Owoce można zapakować do estetycznych tekturowych kubeczków, tworząc różnorodne kompozycje smaków. Innym świetnym pomysłem jest przygotowanie owocowych koreczków.
Skomponowane z różnorodnych składników i podane w estetycznej, eleganckiej formie – właśnie takie powinno być idealne menu z przekąskami na spotkanie biznesowe. Starannie dobrany i przygotowany z dbałością o detale catering ozdobi stoły, zaspokoi mały i duży głód i zapewni gościom wyjątkową przyjemność.