Dobre jedzenie to nieodłączny element każdej imprezy urodzinowej. Menu urodzinowe może składać się z klasycznych przekąsek, które najczęściej goszczą na naszych stołach. Może, ale… wcale nie musi! Urodziny to wyjątkowa okazja, dlatego warto by towarzyszył im wyjątkowy catering! Przedstawiamy 5 pomysłów na przekąski na urodziny, które wprawią gości w niemałe zaskoczenie i dostarczą im niesamowitych doznań smakowych.
Nieco włoskiej kuchni, czyli bruschetta inaczej
Bruschetta to popularna włoska potrawa, która podbija kubki smakowe ludzi na całym świecie – idealnie się sprawdzi jako jedna z przekąsek na urodzinach. Danie można przygotować na wiele różnych sposobów. Wszystkie warianty łączy jednak to, co typowe dla kuchni włoskiej – prostota, wysoka jakość składników i wyjątkowy smak.
Klasyczna bruschetta ma postać grzanki posmarowanej oliwą i czosnkiem. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie drobno pokrojonych pomidorów i listków świeżej bazylii.
Na przyjęciu urodzinowym warto podać jedną z wariacji potrawy. Świetnym pomysłem jest połączenie chrupiących grzanek z wyrazistą kiełbasą chorizo i delikatnym, maślanym awokado. Wystarczy zmiksować dojrzałe awokado z posiekaną szalotką, czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Opieczone na patelni i skropione oliwą kromki bagietki grubo posmarować pastą z awokado. Na wierzch ułożyć plasterki chorizo. Całość obsypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Bruschetta z chorizo i awokado to doskonale rozwiązanie dla miłośników nietypowych przekąsek. Paprykowy smak kiełbaski połączony z delikatnością awokado i świeżością pietruszki tworzy połączenie idealne, które podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających osób.
Kanapki „na dwa kęsy” – różnorodne i kolorowe przekąski na urodzinach
W urodzinowym menu obok bruschetty nie może zabraknąć klasycznych kanapek, jednak w miniaturowej wersji. Kanapeczki „na dwa kęsy” są poręczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Co więcej, można zaserwować je na wiele różnych sposobów. Z camembertem, szynką szwardzwaldzką i suszonymi owocami, z figą i prosciutto, z ricottą, miodem i orzechami, czy też z serkiem śmietankowym, granatem i cynamonem – możliwości jest mnóstwo! Aby zaskoczyć gości, warto wyjść poza utarte schematy – nie bać się łączyć z pozoru niepasujących do siebie składników.
Ciasto francuskie w wyrazistej odsłonie
Przekąski na bazie ciasta francuskiego niemal zawsze goszczą na imprezowych stołach. Są bowiem proste w wykonaniu, a przy tym niesamowicie smaczne. Ciasto francuskie zwykle serwuje się na słodko – w postaci rogalików z kremem czekoladowym czy ciasteczek z konfiturą. W urodzinowym menu nie może jednak zabraknąć wersji na wytrawnie!
Naszą propozycją są babeczki z ciasta francuskiego wypełnione aromatycznym serkiem chrzanowym lub ziołowym i wędzonym łososiem. Przygotowanie wytrawnych babeczek jest banalnie proste. Wystarczy wyłożyć foremki kawałkami ciasta francuskiego, doprawić solą i pieprzem i piec do momentu, aż ciasto będzie zarumienione. Gotowe babeczki należy wypełnić sosem chrzanowym i kawałkami wędzonego łososia. Wszystko można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Babeczki z ciasta francuskiego to prosta, a zarazem wyjątkowo smaczna przekąska, która z pewnością zaskoczy gości!
Nuggetsy z kalafiora – alternatywa dla mięsnej wersji
Chrupiąca panierka na zewnątrz i soczysty środek – nuggetsy z kalafiora to kompromis pomiędzy wyrazistością a delikatnością. To doskonała propozycja dla wszystkich osób, które lubią proste, smaczne, a przy tym dobrze zbilansowane, zdrowe i szybkie przekąski na różne okazje. Przyrządzanie potrawy zaczynamy od przygotowania kalafiora. Warzywo obieramy z liści, dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy przez około 5 minut. Odcedzamy i studzimy. Następnie przygotowujemy ciasto: w miseczce łączymy mąkę, jajko, wodę, czosnek, sól, pieprz i wędzoną paprykę. Płatki kukurydziane kruszymy. Ugotowany kalafior moczymy w cieście, obtaczamy w płatkach, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Nuggetsy doskonale smakują z sosem czosnkowym domowej roboty!
Nachosy z tortilli jako przekąski na urodzinach – prosto i smacznie
Nachos to przekąska wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się ją z mąki kukurydzianej, która nadaje jej charakterystyczną chrupkość i teksturę. Alternatywą dla klasycznej wersji są nachosy z tortilli. Wystarczy pokroić placek na niewielkie trójkąty, które następnie należy podpiec w piekarniku przez kilka minut. Gotowe nachosy można doprawić papryką słodką i ostrą.
Domowe nachosy doskonale smakują z meksykańskim guacamole na bazie awokado, czosnku i soku z limonki, a także z pomidorową salsą z chilli i sokiem z cytryny. Można podawać je także w towarzystwie gęstego sosu serowego z sera cheddar, mleka i śmietanki.
Piękne wspomnienia tworzą nie tylko ludzie i wyjątkowa atmosfera, ale też smaki, które towarzyszą świętowaniu! Dobrze dobrany catering na urodziny to absolutny must have. Warto wyjść poza utarte schematy, poeksperymentować w kuchni i zaserwować gościom coś, czego smak zapamiętają do końca życia. W końcu urodziny obchodzi się raz w roku!