Nie bez przyczyny Polska uznawana jest za jeden z najbardziej gościnnych krajów na świecie. Uwielbiamy zapraszać gości, serwować im wyśmienite potrawy i spędzać czas przy wspólnym stole. Tradycja biesiadowania mocno wpisuje się w polskie zwyczaje. Bo czym byłaby impreza bez przepysznych przekąsek? Przedstawiamy kilka pomysłów na smakołyki idealne na imprezę!
Na jeden kęs
Poręczne, szybkie w przygotowaniu, atrakcyjne wizualnie i, co najważniejsze, smaczne – właśnie takie powinny być idealne przekąski na imprezę. Najprostszym i najmniej czasochłonnym „daniem” są smakołyki w formie różnych składników „na jeden kęs” wyłożonych na talerzach lub deskach.
Idealnym rozwiązaniem na imprezę jest deska serów. Kluczem do stworzenia wyjątkowo smacznej kompozycji jest różnorodność. Warto wybrać produkty o różnych walorach smakowych i konsystencjach. Połączenie lekkiego i kremowego camemberta, wyrazistego włoskiego parmezanu, sera szwajcarskiego o lekko słodkawej nucie i aromatycznego sera gouda sprawdzi się doskonale. Sery warto podać w towarzystwie słodkich i słonych dodatków. W zależności o koncepcji kucharza mogą być to: winogrona, truskawki, rodzynki, różnego rodzaju orzechy, bruschetta, oliwki, miód, pesto czy konfitury.
Koreczki – must have na każdej imprezie
Obowiązkową pozycją w imprezowym menu są koreczki, czyli niewielkie, kolorowe przekąski nadziane na wykałaczki i podane na półmisku.
Koreczki, które często goszczą na polskich stołach, to prawdopodobnie krewne hiszpańskich pinchos – rodzaju tapas prostu z kraju Basków. Niewątpliwą zaletą koreczków jest różnorodność. Można przygotować je na słodko lub na wytrawnie, tworząc istną fuzję wyśmienitych smaków. Koreczki z małych kulek mozzarelli, pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii z pewnością przypadną do gustu fanom sałatki Caprese, wersja z gorgonzollą, winogronami i orzechami to coś dla tych, którzy lubią nietypowe połączenia, natomiast te z kabanosem, korniszonami, oliwkami i żółtym serem zadowolą każdego miłośnika wyrazistych smaków. Do przygotowania wersji na słodko można wykorzystać winogrona, banana pokrojonego w plasterki, borówki, maliny i inne owoce.
Nie ma imprezy bez kolorowej i sycącej sałatki
Nieodłącznym elementem imprezowego menu są sałatki. Sałatki najczęściej składają się z warzyw, choć ich podstawę mogą stanowić również kasze, makarony czy ryż. Niekiedy dodaje się do nich różnego rodzaju mięsa, ryby, owoce morza, orzechy, ziarna czy grzanki. Sałatki podaje się z sosami, np. winegret.
Jedną z najpopularniejszych sałatek na imprezę jest sałatka gyros ze smażonym kurczakiem i warzywami, takimi jak cebula, kukurydza czy ogórek. Sałatka gyros nie tylko jest przepyszna, ale także prezentuje się bardzo ciekawie. To zasługa warstwowo ułożonych składników.
Inne pomysły na imprezowe przekąski
Innym pomysłem na imprezowe przekąski są pizzerinki, czyli małe pizze z dowolnymi dodatkami, np. z sosem pomidorowym, mozzarellą, salami, pieczarkami i oliwkami. Na stole nie może zabraknąć kultowego chleba czosnkowego z ciągnącym się serem, tortilli nadziewanej szynką, papryką i serkiem śmietankowym, imprezowych kanapeczek „na raz”, pieczarek w chrupiącym cieście podanych w towarzystwie serowego sosu, a także faszerowanych jajek.
Przygotowanie imprezowego menu wymaga nieco zaangażowania, jednak może być świetną zabawą. Można puścić wodze fantazji i odkryć w sobie prawdziwego szefa kuchni! Jeśli jednak nie mamy czasu na skrupulatne przygotowania, a przy tym chcemy zaserwować gościom wyśmienite przekąski, catering jest dobrym rozwiązaniem!