Na domówkę, przyjęcie urodzinowe, wieczór panieński, baby shower czy jubileusz – miniaturowe kanapki to idealna przystawka na każdą okazję! Są poręczne, pięknie zdobią stół, a także można przygotować je na wiele różnych sposobów i w ten sposób podbić kubki smakowe wszystkich gości. Podpowiadamy jak zrobić idealne kanapeczki na imprezę.
Dobra baza przede wszystkim – kanapeczki na imprezę
Chociaż ostateczny smak miniaturowych kanapek w głównej mierze zależy od dodatków, to bez dobrej bazy całe nasze wysiłki pójdą na marne. Podstawę kanapeczek na imprezę powinno stanowić świeże, dobre jakościowo pieczywo. Świetnym wyborem jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz bagietka, uznawana za symbol Paryża. We Francji najchętniej podaje się ją z masłem i konfiturami.
Zamiast klasycznej bagietki można wybrać bułkę paryską, inaczej nazywaną bułką francuską. To tworzone z mąki pszennej pieczywo kształtem i wielkością przypomina bochenek chleba. Bułka mięsista w środku, otoczona chrupiącą skórką doskonale pasuje zarówno do kanapek na wytrawnie, jak i na słodko.
Do przygotowania kanapeczek na imprezę można też wykorzystać chleb pokrojony na mniejsze kromki. W zależności od preferencji i inwencji twórczej kucharza można użyć klasycznego bochenka z mąki pszennej, zdrowego pieczywa żytniego, czy też wyrobu z dodatkiem ziaren lub przypraw.
Ciekawą alternatywą dla klasycznego pieczywa są krakersy, które doskonale komponują się z różnego rodzaju pastami domowej roboty, np. z pastą jajeczną czy z tuńczyka. Kanapeczki na bazie krakersów to kwintesencja perfekcyjnej chrupkości, okraszonej wyśmienitym smakiem wybranych dodatków.
A co na wierzch, czyli idealne dodatki na imprezowe kanapeczki
Najpopularniejszym rodzajem miniaturowych kanapek na imprezę jest bruschetta, czyli słynna włoska przekąska, składająca się z chrupiącej grzanki posmarowanej oliwą i roztartym czosnkiem. Bruschettę najczęściej podaje się w towarzystwie drobno posiekanych pomidorów i świeżej bazylii. Aby przygotować przekąskę, należy pokroić bagietę na kromki, ułożyć na blasze, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem i podgrzać w piekarniku. Następny krok to sparzenie i obranie ze skórki pomidorów. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na grzankach. Wszystko doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii.
Fani pizzy z pewnością zasmakują się w kanapeczkach z salami, pieczarkami i mozzarellą. Pizzowe mini kanapki na imprezę najlepiej komponują się z podsmażonymi na maśle i doprawionymi solą i pieprzem pieczarkami. Miłośnikom delikatnych smaków z pewnością przypadną do gustu kanapki z serkiem śmietanowym, łososiem wędzonym na zimno i świeżym koperkiem. Natomiast ci, którzy lubią wyraziste potrawy, bez wątpienia pokochają przekąskę z serem camembert, szynką szwarcwaldzką, suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi.
Kanapeczki z szynką i mango? Nietypowe propozycje na miniaturowe przekąski na zimną płytę
Tajemnicą wykwintnego gotowania jest odwaga. W kuchni warto eksperymentować. Nie można bać się nietypowych połączeń smaków i tekstur. To właśnie wtedy, gdy zdecydujemy się wyjść poza utarte schematy, powstają najlepsze potrawy, przypominające te przygotowywane przez profesjonalnych szefów kuchni. Warto pamiętać o tej zasadzie, komponując menu na imprezę.
Wśród najciekawszych nietypowych propozycji na imprezowe kanapeczki wymienimy te z mango i szynką. Tropikalny owoc mango doskonale podkreśla smak dojrzewającej szynki. Uzupełnieniem dania jest delikatny ser, który wprost rozpływa się w ustach, świeża bazylia, która nadaje potrawie wyrazisty charakter oraz ocet balsamiczny, który ożywia całą kompozycję. Idealną bazą do kanapek z mango jest pieczywo pełnoziarniste, najlepiej podpieczone na grzanki.
Innym pomysłem są kanapki z camembertem i truskawkami. Słony ser i słodkie truskawki w towarzystwie aromatycznej bazylii i świeżej bagietki? Brzmi jak połączenie idealne! Kanapki można okrasić pieprzem, by nadać im jeszcze więcej wyjątkowego smaku.
Naszą trzecią propozycją na nietypowe przekąski kanapeczki na imprezę są chrupiące bułeczki z masłem czosnkowym, krewetkami, awokado i pietruszką. Krewetki należy wcześniej usmażyć z solą i pieprzem. Można doprawić je curry lub inną przyprawą. Kanapki warto skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Fuzja smaków zamknięta w miniaturowej formie – kanapeczki mogą urozmaicić zimną płytę na każdej imprezie! Mogą stać się kolorową wizytówką przyjęcia, która będzie kusić wyjątkowym aromatem. Są proste w przygotowaniu, prezentują się wspaniale i dostarczają niezapomnianych wrażeń smakowych. Czy warto je przygotować? Bez wątpienia!